فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیوان عباسی رنجبر*، مهدی مرادی، سیامک باقری، یعقوبعلی زحمتکش، علینقی سرپناه، محمدجواد وثاقی، رضا محمدی دوست، حسین عسکری نژاد صفحات 1-10

    در آب های ساحلی استان گیلان بیش از 50 گونه ماهی شناسایی شده که بیش از 20 گونه آن اقتصادی است اما اطلاعات ناچیزی از آنها وجود دارد. این بررسی با هدف تعیین فراوانی ماهیان در سواحل استان گیلان صورت گرفت و بدین منظور نمونه برداری فصلی ماهیان با پره چشمه 6 میلی متر در سواحل  تالش، انزلی، کیاشهر و چابکسر و از زمستان 1399 تا پاییز 1400 انجام شد. نتایج نشانگر 32 گونه ماهی از 13 خانواده در سواحل گیلان بوده که کپورماهیان سرمخروطی با 8 گونه غالب بود. بررسی فراوانی ماهیان نشان داد که در ساحل تالش، کفال پوزه باریک، شاه کولی و گل آذین ماهی به ترتیب 5/42، 1/18 و 6/11 درصد، در ساحل انزلی، شاه کولی، کفال پوزه باریک و گل آذین ماهی به ترتیب 1/25، 1/22 و 8/20 درصد، در ساحل کیاشهر، کفال پوزه باریک، ماهی سفید و شاه کولی به ترتیب 8/31، 4/17 و 8/14 درصد و در ساحل چابکسر، کفال پوزه باریک، شاه کولی، گاوماهی شنی و کفال طلایی به ترتیب 9/29، 5/21، 2/14 و 5/10 درصد تعداد ماهیان را تشکیل داده و غالب بودند. در مجموع، بچه ماهیان کفال پوزه باریک و شاه کولی کاسپین در همه ایستگاه ها، گل آذین ماهی در 2 ایستگاه و بچه ماهیان کفال طلایی، ماهی سفید و گاوماهی شنی در یک ایستگاه جزء ماهیان غالب بودند که سازش بیشتر این ماهیان به شرایط حاکم بر این 4 ایستگاه ساحلی را نشان می دهد. پایش مستمر تراکم ماهیان ریزجثه سواحل جنوبی دریای کاسپین برای حفظ ذخایر آنها امری ضروری است.

    کلیدواژگان: ماهیان، تنوع، پراکنش، غالبیت، دریای کاسپین
  • پدرام حاتمی، یوسف پیغمبری*، علی صدوق نیری، پرویز زارع صفحات 11-19

    تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیب صید و مطالعه فراوانی طولی ماهی کوتر مواج با استفاده از چشمه های 64، 83، 95 و 110 میلی متر در تور گوشگیر در زمستان 1400 و تابستان 1401 در آب های ساحلی استان سیستان و بلوچستان صورت گرفت. در کل دوره نمونه برداری 22 گونه شناسایی شدند که در فصل تابستان ماهی کوترمواج با 04/33 درصد بیشترین و خرچنگ شناگرآبی با  37/0 درصد کمترین میزان صید و در فصل زمستان ماهی کوتر مواج با 68/35 درصد بیشترین و ماهی شوریده با 31/0 درصد کمترین میزان صید را داشتند. همچنین میزان 10/17 درصد از کل صید دورریز شدند که گربه ماهی با 6/35 بیشترین درصد صید دورریز را داشت. بیشترین فراوانی طولی با 8/52 درصد در چشمه 83 میلی متر برای تابستان و بیشترین فراوانی طولی با 2/57 درصد برای چشمه 95 میلی متر در زمستان به دست آمد. مقایسه فراوانی طولی ماهیان کوتر مواج صید شده توسط چشمه های مختلف در فصل تابستان و زمستان و میانگین طولی ماهیان کوتر مواج در چشمه های مختلف نشان داد، اختلاف معناداری بین آن ها وجود دارد. همچنین مقایسه بین چشمه ها نشان داد، چشمه 83 میلی متری در فصل تابستان و چشمه 95 میلی متری در فصل زمستان با اندازه چشمه های دیگر و مشابه در فصل دیگر اختلاف معنی داری داشتند. نتایج نشان داد در چشمه های کوچکتر ماهیان بیشتر سرگیر و چشمه های بزرگتر بیشتر گوشگیر شدند.

    کلیدواژگان: کوتر مواج(Sphyraena putnamae)، فراوانی طولی، ترکیب صید، تور گوشگیر
  • فرشید میرزایی صدر، محمد هرسیج، هادی رییسی*، سارا حق پرست، حجت الله جعفریان، ضیا کردجزی، محمدحسن گرامی صفحات 20-27

    این مطالعه با هدف برآورد بهترین مدل رشد کوتر دهان زرد S. obtusata در صیدگاه های خلیج فارس و دریای عمان در صیدگاه های استان هرمزگان از تاریخ مهرماه 1398 تا اسفند ماه 1399 به مدت 18 ماه صورت گرفت.  برای نمونه برداری از تورهای ترال میان آبی، تورهای گوش گیر و مشتا استفاده شد. پس از پایان نمونه برداری در مجموع تعداد 443نمونه  شامل 206 نر و 237  ماده مورد بیومتری ،توزین و تعیین جنسیت قرار گرفت. براساس بررسی منحنی های رشد از طریق رویکرد اطلاعاتی تئوریکی MMI، بهترین مدل برای توصیف نحوه رشد ماهی کوتر دهان زرد به ترتیب مدل ترتیب مدل رشد فون برتالانفی 3 پارامتره و 2 پارامتره بود. هرچند مدل رشد گامپرتز نیز برای توصیف رشد کوتر دهان زرد ماده دارای اعتبار متوسطی بود (7 >∆AIC  >  4(.  با توجه به مدل های رشد آزمایش شده در این مطالعه، بهترین مقادیر L∞، K و سایز تولد برای ماهی کوتر دهان زرد نر S. obtusata به تریب 34/30 سانتی متر،485/0- در سال و38/10سانتی متر، برای کوتر دهان زرد ماده به ترتیب27/28 سانتی متر،56/0 در سال، و 41/9سانتی متر بود. مقایسه منحنی رشد بین نر و ماده به روش likelihood بیانگر تفاوت معنی دار بین منحنی های رشد نر و ماده بود. مقدار شاخص (φ) در این مطالعه برای جنس نر و ماده و جمعیت  64/2، 65/2 و 61/2 محاسبه گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که برای درک بهتر و گزینش بهترین مدل توصیف رشد گونه ماهی کوتر دهان زرد S. obtusata، استفاده از رویکرد چند مدلی و آزمودن مدل های مختلف توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: رویکرد چند مدلی، مدل گامپرتز، مدل لجستیک، مدل فون برتالانفی 3 پارامتره
  • محمد همایونپور، احمد قرایی*، جواد میردار هریجانی، عبدالعلی راهداری، رقیه کرمی صفحات 28-35

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر پودر گزنه بر شاخص های رشد و بازماندگی و آنزیم های کبدی سرم خون بچه ماهیان کپور معمولی (ALP، ALT، AST و LDH) انجام شد. به همین منظور تعداد 180 عدد کپور معمولی با میانگین وزن 58/1±41/5 گرم تهیه و به مدت یک هفته قبل از شروع آزمایش جهت سازگاری در شرایط آزمایشگاهی نگهداری و با جیره تجاری فاقد پودر گزنه غذادهی شدند. سپس بچه ماهیان به طور کاملا تصادفی در چهار گروه تیماری به ترتیب حاوی صفر، 1، 2 و 3  درصد پودر گزنه به ازای هر کیلوگرم جیره و سه تکرار به ازای هر تیمار،طی مدت هشت هفته غذادهی شدند. در پایان دوره آزمایش، نتایج نشان داد که شاخص های رشد در تیمار 3% پودر گزنه با میانگین رشد 06/2±46/11 و ضریب تبدیل غذایی 03/0±98/2 به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش داشت (05/0<p). بیشترین درصد بازماندگی نیز در تیمار 3% پودر گزنه (84/3±77/77 درصد) مشاهده شد که نسبت به تیمار شاهد تفاوت معنی داری داشت (05/0<p). همچنین، در ترکیب شیمیایی لاشه ماهیان مورد آزمایش تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0>p). بررسی آنزیم های کبدی در سرم خون ماهیان نشان داد که میزان فعالیت آنزیم AST در ماهیان تغذیه شده با سه درصد پودر گزنه نسبت به ماهیان گروه شاهد دارای افزایش معنی داری بود (05/0<p). به طور کلی نتایج نشان داد که پودر گزنه خوراکی تاثیری مثبتی بر رشد و کارایی تغذیه در ماهی کپور ندارد.

    کلیدواژگان: پودر گزنه، بازماندگی، رشد، کپور معمولی، آنزیم های کبدی سرم خون
  • ذبیح الله پژند*، اسماعیل حسین نیا، جواد صیادفر، ایوب یوسفی، رضوان الله کاظمی، علیرضا عاشوری صفحات 36-45

    قابلیت سازگاری ماهیان با شوری های مختلف بستگی به تنظیم اسمزی، یونی و بیوشیمیایی دارد از طرفی انتقال ماهیان به آب شور باعث توسعه مکانیسم هموستازی اسمزی و یونی آنها می شود. عادت دهی بچه ماهیان ازون برون در چهار تیمار وزنی شامل 1-5/0 ، 3-1، 5-3 و 10-5 گرمی در آب با چهار سطح از شوریهای 5/0، 4، 8 و 12 گرم در لیتر طی 8 مرحله آزمایش و هر آزمایش در 4 تیمار پیش بینی شده انجام گردید. هر آزمایش در مدت زمانی حدود یک ماه به همراه غذادهی با غذاهای زنده ترجیحا گاماروس، کرم نرئیس دریایی، شیرونومیده در حد اشباع 6 وعده در روز تغذیه و همچنین سیفون روزانه و تعویض آب انجام شد. اسمولاریته و فاکتورهای کلراید، کلسیم، سدیم و پتاسیم در سرم خون ماهیان مورد اندازه گیری قرار گرفت. در بررسی تطابق و سازگاری این ماهی با شرایط تغییر شوری، نتایج نشان داد که با افزایش شوری، سطوح ترکیبات یونی پتاسیم، سدیم، کلراید و اسمولاریته خون افزایش یافت. بچه ماهیان ازون برون قادر هستند فشار اسمزی و ترکیب یونی سرم خون خود را هنگامی که از محیط هیپراسموتیک به محیط هیپواسموتیک یا برعکس مهاجرت می نمایند، تنظیم کنند. میزان اسمولاریته خون بچه ماهیان با وزن 10-5 گرم بیشتر از سایر اوزان بوده و کمترین میزان اسمولاریته در آب شیرین (5/0 گرم در لیتر) مشاهده گردید. نتایج این بررسی نشان داد مقدار پتاسیم سرم خون با گذشت زمان و افزایش شوری کاهش و میزان سدیم، کلسیم سرم خون افزایش یافت.

    کلیدواژگان: بازماندگی، اسمولاریته، ازون برون، شوری، دریای خزر
  • مریم اسماعیلی*، محمدرضا کلباسی مسجد شاهی، محمد صیاد بورانی صفحات 46-52

    در تحقیق حاضر اثر ترکیبی دوره نوری و رشد جبرانی بر روی رشد، پارامترهای خون شناسی، شاخص های بیوشیمیایی، کورتیزول و لیزوزیم در ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 552 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (9/0 ± 8 گرم) تحت تیمارهای 6، 12، 18 و 24 ساعت روشنایی همراه با دوره های متناوب رشد جبرانی (4 روز غذادهی و 4 روز گرسنگی) و بدون دوره های متناوب رشد جبرانی به مدت60 روز پرورش داده شدند (06:18 LD، 12:12 LD، 18:06 LD و 24:00 LD). طبق نتایج، تیمار 24 ساعت روشنایی بیشترین رشد و مصرف غذا را داشت در حالیکه تیمار 6 ساعت روشنایی همراه با رشد جبرانی کمترین ضریب تبدیل غذایی را در مقایسه با تمامی تیمارها نشان داد. هم چنین تیمار 4 روز گرسنگی موجب کاهش مقادیر تمامی پارامترهای بیوشیمیایی شد، در حالیکه نور تاثیر معنی داری در پارامترهای مذکور نداشت. مقادیر مربوط به هماتوکریت (04/33 درصد)، هموگلوبین (43/9 گرم در دسی لیتر) و گلبول قرمز (106*31/1 در میلی لیتر) در تیمار 24 ساعت به صورت معنی داری بیشتر از دیگر تیمارهای نوری بود و میزان لیزوزیم تحت تاثیر نور و گرسنگی قرار نداشت. همچنین میزان کورتیزول در طول دوره گرسنگی (4 روز) به طور معنی داری افزایش یافت. با توجه به نتایج، تیمار 6 ساعت روشنایی در هر دو تکنیک دوره نوری (به تنهایی و تلفیق دوره نوری همراه با رشد جبرانی) به لحاظ کارایی بالاتر در میزان تولید به عنوان تیمار بهینه تعیین گردید.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، رشد جبرانی، دوره نوری، پارامترهای خون شناسی، پارامترهای بیوشیمیایی
  • مریم طلا*، سجاد پورمظفر صفحات 53-64

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی پتانسیل استفاده از پودر گلبرگ زعفران بر عملکرد رشد و پارامتر های ایمنی ذاتی موکوس بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان بود. بدین منظور، تعداد 600 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 19/0 ± 6/6 گرم به طور تصادفی در چهار گروه آزمایشی توزیع و به مدت 8 هفته با جیره های حاوی غلظت های 0، 5/0، 1 و 2 درصد پودر خام گلبرگ زعفران تغذیه شدند. نتایج نشان داد تغذیه بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان با جیره حاوی 5/0 درصد پودر گلبرگ زعفران منجر به بهبود معنی داری در شاخص های رشد شامل افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه و ضریب چاقی در مقایسه با گروه شاهد شد. در حالی که، غلظت های بالاتر (5/1 و 2 درصد) تاثیر معنی داری بر عملکرد رشد ماهی نداشت. آنالیز شاخص های ایمنی ذاتی موکوس پوست نیز نشان داد که فعالیت آنزیم لیزوزیم با افزایش غلظت پودر گلبرگ زعفران در جیره افزایش یافت، به طوری که بالاترین میزان شاخص فوق در تیمار های تغذیه شده با جیره حاوی 2 درصد پودر گلبرگ زعفران مشاهد شد. همچنین بالاترین میزان فعالیت همآگلوتیناسیون و فعالیت ضد باکتریایی در برابر دو باکتری بیماری زای رایج در آبزی پروری شامل باکتری یرسینیا روکری و آئروموناس هیدروفیلا نیز مربوط به تیمار تغذیه شده با جیره حاوی 2 درصد پودر گلبرگ زعفران بود. بنابراین، گلبرگ زعفران به ویژه در غلظت 5/0 درصد امکان استفاده به عنوان یک محرک رشد و  سیستم ایمنی با منشا طبیعی، ارزان قیمت، موثر و سازگار با محیط زیست در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان جهت ارتقا سطح سلامت آبزی و افزایش مقاومت در برابر عفونت های باکتریایی شایع از جمله بیماری های دهان قرمزی و سپتی سمی هموراژیک باکتریایی را دارد.

    کلیدواژگان: ایمنی، رشد، قزل آلای رنگین کمان، گلبرگ زعفران، موکوس
  • اشکان زرگری، محمد مازندرانی*، رقیه صفری، حسین حسینی فر، علی اکبر هدایتی صفحات 65-74

    از آنجایی که پرورش آبزیان ارتباط مستقیمی با غذای انسان و منابع آب دارد، برای تحقق آبزی پروری پایدار نیازمند استفاده از تکنیک های جدید می باشیم. افزایش تراکم و بهبود جیره غذایی ماهی های پرورشی از جمله این راه کارهاست. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر کوآنزیم کیو 10 (CoQ10) در جیره غذایی بر رشد، ترکیب لاشه و تنش آمونیاک انجام شد. به این منظور، به مدت 2 ماه بچه ماهی های قزل آلای رنگین کمان با سطوح صفر، 1/0، 5/0 و 1 درصد CoQ10 تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، سطح شاخص های رشد و خونشناسی محاسبه شدند و ترکیب لاشه ها بررسی شد. در پایان، القای تنش آمونیاک 6/0 میلی گرم بر لیتر صورت گرفت. نتایج نشان داد که افزودن 1 درصد CoQ10 به جیره غذایی در زمان قبل از تنش منجر به افزایش رشد، کاهش چربی لاشه و افزایش تعداد گلبول های سفید خون می شود (05/0>p) و در زمان بعد از تنش آمونیاک با ایجاد مقاومت در بچه ماهی ها، از میزان تلفات به طور معناداری کاسته می شود (05/0>p). به طور کلی می توان گفت CoQ10 قابلیت استفاده در آبزی پروری به جهت افزایش رشد و توانایی تحمل شرایط استرس زا به خصوص تنش ناشی از افزایش آمونیاک را دارا می باشد و می تواند در زمان پرورش متراکم و فوق متراکم برای رشد بهتر و افزایش تحمل نسبت به تنش های استرس زا مانند افزایش سطح آمونیاک در مزارع پرورشی مورد استفاده قرار گیرد و با جلوگیری از آسیب به گلبول های خونی و حفظ فرآیند اکسیژن رسانی درصد تلفات را به صورت معناداری کاهش دهد.

    کلیدواژگان: استرس، یوبی کوئینون، کوآنزیم، اندیس های خونی، آبزی پروری
|
  • Keivan Abbasi Ranjbar*, Mehdi Moradi, Siamak Bagheri, Yaghobali Zahmatkesh, Alinaghi Sarpanah, MohammadJavad Vesaghi, Reza Mohammadidost, Hosein Askarinejad Pages 1-10

    More than 50 fish species exist in Guilan coast waters and 20 species of them are economic, but there is few data about their fingerlings. This study has been done in Talesh, Anzali, Kiashahr and Chaboksar shores and fish seasonally caught by beach seine with 8 mm mesh size from winter to autumn 2021, and the main purpose was determining fish abundance in Guilan province coasts, too. Results showed 32 fish species belong to 13 families in studied are and Leuciscidae family was the most diversified with 8 species. The study of fish abundance showed dominancy of Chelon saliens, Alburnus chalcoides and Atherina caspia with 42.5%, 18.1% and 11.6% in Talesh shore, A. chalcoides, C. saliens, and A. caspia with 25.1%, 22.1% and 20.8% in Anzali shore, C. saliens, Rutilus frisii and A. chalcoides with 31.8%, 17.4% and 14.8% in Kiashahr shore and C. saliens, A. chalcoides, Neogobius pallasi and chelon auratus with 29.9%, 21.5%, 14.2% and 10.5% in Kiashahr shore, of total count (number), respectively and they were predominant. In general, were abundant fish, the fingerlings to non-adults of sharp-nosed grey mullet (Ch. saliens) and Shemaya (A. chalcoides) in all stations, Caspian silverside (A. caspia) in 2 stations and fingerlings of Golden grey mullet (Ch. auratus) and Kutum (R. frisii), and fingerlings to adults of Caspian sand goby (N. pallasi) in one station, that show a more adaptation of these species to environmental conditions in 4 studied stations. The continuous monitoring of density of small size individual of fish species in southern coasts of Caspian Sea is essential for conservation of their populations.

    Keywords: Fish, Diversity, Distribution, Dominancy, Caspian Sea
  • Pedram Hatami, Yusef Peyghambari*, Ali Sadough Niri, Parviz Zare Pages 11-19

    The purpose of this research was to investigate the catch composition and length frequency of S. putnamae using Four meshe sizes of 64, 83, 95 and 110 mm in gillnet in the February (winter) and June (Summer) 2022, in the coastal waters of Sistan and Baluchistan province. In the Sampling period, 22 species were caught, in the summer season, the highest catch rate was 33.04% for the S. putnamae and P. pelagicus was the least caught with 0.37% , and in the winter season, S. putnamae was the most caught with 35.68% and T. croaker the lowest catch rate of 0.31%. Also, The rate of by-catch was 17.10%, A. thalassinus the highest percentage of by-catch. The highest length frequency with 52.8% for 83 mm mesh size in the summer and the highest length with 57.2% for 95 mm mesh size obtained in winter. the comparison of the length frequency of S. putnamae caught by different mesh sizes in summer and winter season and the average length of S. putnamae in the different mesh sizes showed that there is a significant difference between them. Also, the comparison between the mesh sizes showed that the 83 mm mesh size in summer and the 95 mm mesh size in winter had a significant difference with the size of other and similar mesh size in other seasons. The results showed that more fish were Snagged in smaller mesh size and more fish were Gilled in larger mesh size.

    Keywords: Sphyraena putnamae, length frequency, catch composition, Gillnet
  • Farshid Mirzaei Sadr, Mahammad Harsij, Hadi Raeisi*, Sara Haghparast, Hoja Allah Jafarian, Zia Kordjazi, MohammadHasan Gerami Pages 20-27

    This study was conducted to estimate length-weight parameters of obtuse barracuda (Sphyraena obtusata) in fishing grounds of the Persian Gulf and Oman Sea (Hormozgan province) during 18 months from September 2019 to February 2021. Sampling was done using mid-water trawlers, Goshgir and Moshta nets. Totally, 443 samples including 206 males and 237 females were subjected to biometric measurements and sex determination. Investigating growth curves using theoretical informative approach of MMI revealed that a three parameterized Von Bertalanfy and two parameterized Von Bertalanfy were the best models fitting to describe the growth of males and females obtuse barracuda (S.obtusata), respectively. Regarding growth models tested in the present work, L∞, K, and the birth size were 30.34 cm, 0.485 y-1 and 10.38cm for female obtuse barracuda, and 28.27 cm, 0.56 y-1 and 9.41 cm for male obtuse barracuda. According to likelihood method, growth curves of male and females were significantly different (p<0.05). growth performance index (phi-prime, φ') were 2.64 , 2.65 and 2.61 for males , females and total population. Findings presented here showed that using a MMI approach and testing various models are recommended to better understand and select the best growth model of the commercial and valuable species obtuse barracuda (S.obtusata).

    Keywords: MMI, Gompertz model, Logistic model, Von Bertalanfy model, mortality
  • M. Homayounpour, Ahmad Gharaei*, Javad Mirdar Harijani, Abdolali Rahdari, Roghaye Karami Pages 28-35

    This research was conducted with the aim of investigating the effect of nettle powder on the growth and survival indices and liver enzymes in the blood serum (ALP, ALT, AST and LDH) of common carp juveniles. For this purpose, 180 common carp with an average weight of 5.41 ± 1.58 grams were prepared and kept in laboratory conditions for one week before the start of the experiment and fed with a commercial diet without nettle powder. Then, the fish were completely randomly divided into four treatment groups containing 0 (control), 1, 2 and 3% of nettle powder per kilogram of diet and three repetitions for each treatment, during a period of eight weeks, based on 3% of their body weight. At the end of the experiment period, the results showed that the growth indices in the treatment of 3% nettle powder with the average growth rate )11.46±2.06 (and the food conversion ratio )2.98±0.03(significantly decreased compared to the control treatment (p<0.05).The highest percentage of survival rate was observed in the 3% nettle powder treatment (77.77±3.84%), which showed a significant difference compared to the control treatment (p<0.05). Also, there was no significant difference between the treatments in the chemical composition of the tested fish carcasses (p>0.05). The examination of liver enzymes in the blood serum of fishes showed that the level of AST enzyme activity in fishes fed with 3% nettle powder had a significant increase compared to the fishes of the control group (p<0.05). In general, the results showed that nettle does not have a positive effect on growth and feeding efficiency in carp.

    Keywords: Nettle powder, survival, growth, common carp, liver enzymes of blood serum
  • ZabihOllah Pajand*, Esmaeil Hosseinnia, Javad Seiyadfar, Ayoub Yousefi, RezvanOllah Kazemi, Alireza Ashori Pages 36-45

    The ability of fish adaptation to different salinities depends on osmotic, ionic and biochemical regulation, on the other hand, transferring fish to salt water causes the development of their osmotic and ionic homeostasis mechanism. The adaptation of stellate sturgeon (Acipenser stellatus) in four weight treatments including 0.5-1, 1-3, 3-5 and 5-10 g in water with four salinity levels of 0.5, 4, 8 and 12 g/l during 8 phases and each experiment was performed in 4 predicted treatments. Each experiment was carried out in a period of about one month along with feeding with live foods, preferably gammarus, Nereis worms, and chironomidae larvae at the saturation level of 6 times a day, as well as daily siphoning and water changes. Osmolarity and factors of chloride, calcium, sodium and potassium were measured in fish blood serum. In the examination of the compatibility and adaptability of this fish with the conditions of changing salinity, the results showed that with increasing salinity, the levels of potassium, sodium, chloride and blood osmolarity increased. The stellate sturgeon are able to adjust the osmotic pressure and ionic composition of their blood serum when they migrate from hyperosmotic to hypoosmotic environment or vice versa. The blood osmolarity of fish with a weight of 5-10 g was higher than other weights, and the lowest osmolarity was observed in fresh water (0.5 g/l). The results of this study showed that the amount of potassium in the blood serum decreased with the passage of time and the increase in salinity, and increased the amount of sodium and calcium in the blood serum.

    Keywords: Survival, osmotic, Acipenser stellatus, Salinity, Caspian Sea
  • Maryam Emaili*, Mohammadreza Kalbassi Masjed Shahi, Mohammad Sayad Borani Pages 46-52

    In this study the combined effects of photoperiod and compensatory growth on growth, hematology indexes, biochemical indexes, cortisol and lysozyme of rainbow trout were investigated. In this regard, 552 specimens of rainbow trout fingerlings )8± 0/9gr (were treated with different photoperiod regimes (LD 06:18, LD 12:12, LD 18:06, and LD 24:00) with intermittent periods of satiety and starvation (4 days starvation and 4 days refeeding for 60 days) in compared to control groups. In photoperiod regimes 24 h light had the highest growth and food intake efficiency, but 6 h light treatment with compensatory growth had the lowest feed conversion ratio in compare to other treatments. The 4 days of starvation reduced amount of biochemical parameters and the light did not cause any changes in these parameters. In terms of 24 h of light regime, Hct (33/04%), Hb (9/43g dL-1) and RBC (1/31*106Ml-1) amounts were significantly higher than other treatments, but lysozyme level was not affected by light and starvation treatments. Also, cortisol levels during starvation (4 days) were significantly higher than 4 days refeeding. According to the results, the treatment of 6h of light in both photoperiod techniques alone and the combination of photoperiod with compensatory growth was determined as the optimal treatment.

    Keywords: Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss), Compensatory Growth, Photoperiod, Hematological Parameters, Biochemical Parameters
  • Maryam Tala*, Sajjad Pormozaffar Pages 53-64

    The aim of this study was to investigate the potential of using saffron petal powder on the growth performance and innate immune parameters of the skin mucus of rainbow trout. For this purpose, 600 rainbow trout juvenile (6.6 ± 0.19 g) were randomly divided into four experimental groups and fed with diets containing 0, 0.5, 1 and 2% raw powder of saffron petals for 8 weeks. The results showed that feeding juvenile with a diet containing 0.5% saffron petal powder led to a significant improvement in growth indicators including gain weight, specific growth rate and factor condition compared to the control group. The results showed that the juvenile fed with a diet containing 0.5% saffron petal powder led to a significant improvement in growth indicators incliding weight gain, specific growth rate and condition factore feed conversion ratio compared to the control group, while, higher concentrations (1.5 and 2%) had no significant effect on the growth performance. The analysis of the innate immune parameters of the skin mucus also showed lysozyme enzyme had a dose-dependent increase, so that its highest level was observed in the treatments fed with ration containing 2% saffron petal powder. The analysis of the innate immune parameters of the skin mucus also showed that the lysozyme enzyme had a dose-dependent increase, so that its highest level was observed in the treatments fed with a diet containing 2% saffron petal powder. Also, the highest level of hemagglutination activity and antibacterial activity against two common pathogenic bacteria in aquaculture, including Yersinia rookeri and Aeromonas hydrophila, was related to the treatment fed with a diet containing 2% saffron petal powder. Therefore, saffron petal powder, especially at a concentration of 0.5%, has the potential to be used as a growth and immune stimulant with natural origin, cost-effective, efficient, and eco-friendly immunostimulant in rainbow trout farms to improve the level of aquatic health and increase resistance to common bacterial infections, including enteric redmouth disease and bacterial hemorrhagic septicemia.

    Keywords: immune, growth, rainbow trout, saffron petals, mucus
  • Ashkan Zargari, Mohammad Mazandarani*, Roghayeh Safari, Hossein Hoseinifar, Aliakbar Hedayati Pages 65-74

    Since aquaculture is directly related to human food and water resources, we need to use new techniques to realize sustainable aquaculture. One proposed solution to achieve sustainable aquaculture is to increase the density and improve the diet of farmed fish. The present study investigates the effect of coenzyme Q10 (CoQ10) in the diet on the growth, carcass composition, and ammonia stress of rainbow trout Juveniles. To this end, fish were fed diets containing zero, 0.1, 0.5, and 1% CoQ10 levels for two months. At the end of the breeding period, growth and hematology indicators were calculated, and the carcass composition was analyzed. Ammonia stress was induced at a concentration of 0.6 mg/liter at the end of the study. The findings reveal that adding 1% CoQ10 to the diet before stress leads to increased growth, reduced carcass fat, and increased white blood cell count (p<0.05). Additionally, after ammonia stress, CoQ10 creates resistance in fish, resulting in significantly reduced losses (p<0.05). In general, it can be concluded that CoQ10 can be effectively used in aquaculture to increase growth and improve the ability to tolerate stressful conditions, particularly those caused by an increase in ammonia levels. Furthermore, CoQ10 can be utilized during dense and ultra-dense breeding to enhance growth and increase tolerance to stressful conditions, such as an increase in ammonia levels. As a result, CoQ10 can be used in breeding farms to significantly reduce losses by preventing damage to blood cells and maintaining the oxygenation process.

    Keywords: Stress, Ubiquinone, Coenzyme, Blood Indices, Losses Reduction, Carcass Analysis, Sustainable Aquaculture